Wednesday, December 2, 2009

Hari Raya Aidiladha

Tahun ni 1st time balik raya haji kat kelantan semenjak kawin..hubby bleh amik cuti panjang tahun ini sebab student dia sedang bercuti. lagi pun tahun ni kami berhajat nk wat ibadah korban..me n my hubby. hihi..hubby paling happy la kan.. perjalanan amik masa yg panjang..huhu..14 jam..lagi teruk dari balik raya puasa.

suasana yg sempat dirakam..


ni la lembu yang nak dikorbankan. aku, hubby amik 2 bahagian. 5 bahagian lg org lain. korban lepas solat raya..


pasir pantai tak dapat main. main pasir depan rumah pun jadi ler.pasir yg ditambah/beli.kalo tak, berlumpur je sebab baru lepas banjir.


jalan-jalan kat jeti petang raya.


ada rupa ibu anak 4 daa..


pagi sebelum balik ke KL air naik semula gara2 hujan tak berenti 2 hari. ayah kata ni baru air hujan je..kalo air sungai lain kaler nyer.. sempat la kami main banjir..hihi..





video

Tuesday, December 1, 2009

Jalan-Jalan ke Zoo Melaka

Hubby ada program kemasyarakatan anjuran student part-time dia..pe lagi..nk ikutt...!! hihi..

Jalan-jalan, mkn angin bawak ank2..Nadhirah je la yg happy..'mama, kita nk pegi tengok minatang natang ek.."hihi...faris xtau menda lagi..

Ni la programnyer.. Program Kembara Sehari Bersama Asnaf Ke Zoo Melaka.. anjuran pelajar PACE UUM


Nadhirah rasa pelik nape kuda ni kecik je..tu yg sibuk nk tgk smpai nk amik gmbr pun tak nak toleh..






nadhirah : "mama, naper badak tu baring jer...dia tak boleh jalan dah ke..?."
mama : "badak tu tidur lagi la kaklong.."
nadhirah : "ooo.."





eee...sungguh menakutkan..besar sungguh.. ingatkan patung rupa-rupanya betul2 larr..







rehat sebentar..faris dah tido..kaklong dh penat jalan2..bebudak asnaf dan penganjur program belum smpi lagi time ni..kitorg dh separuh zoo dh round..






ni time makan..makanan tengahari tu nasi ayam, air mineral dan buah epal. tgk faris beriya2 nak mkn epal..







"ayah..ada ikan lah.."
pe la nadhirah ni..selalu xfokus bila nak amik gambar.








..faris..hubby..n nadhirah..











yeeehaaa...tunggang kura-kura... risau gak kalo la patah tengkuk kura-kura tu..huu..dah kira kes vendalisme








Thursday, October 15, 2009

ADUSSS....

Hari ni aku masuk keje semula selepas dpt MC 3 hari hasil penangan kena sakit mata..huhu.. ni gara2 berjangkit dari my lil daughter, Nadhirah. Nadhirah kena hari Jumaat. Mujur Ahad dia dah ok..tp Isnin aku lak yang berjangkit. 3 jam aku tunggu kat klinik kesihatan. (klinik kerajaan kan..mmg le ramai n lambat..huhu..) Berbaloi gak la aku tunggu 3 jam sebab dapat MC 3 hari. Kalo tak, mau ngamuk aku..hehe. Hari ni ada lagi mataku merah tapi pegi gak opis. Sebabnya hari ni ada jamuan raya kat opis..wakakah...kalo xde jamuan mau aku p kat klinik lagi...nak mintak MC disambung lagi... (*:*)

Sebenarnya rasa nak marah pun ada sbb aku dpt tahu penyakit ni merebak kat taska..ada cikgu yg kena tp tak bercuti.aku tak pasti samaada dia tak bleh cuti ataupun dia yg tak nak cuti. aku rasa cam dia tak dibenarkan bercuti je sbb kalo bercuti sapa yg nak ganti jaga budak2 tu kan..hhmm.. ni semua bergantung atas rasa prihatin dan tanggungjawab la kan..

Friday, October 2, 2009

BUJANG SEPAH SILALITAMPLOM

gambar ni diambil masa aku n family dlm perjalanan ke Pengkalan Kubor, Kelantan. tetiba je mamat ni overtake keta kami.. aku rasa cam pernah tengok jer aksi ni dlm tv..hahaha... cuma kurang sorang.. agak2 dia nak p amik sorang lagi tak?

Thursday, October 1, 2009

AIDILFITRI 2009 / 1430H

Aidilfitri tahun ini dirai di kampung hubby di Kg. Laut, Tumpat, Kelantan. Tahun ini kami beraya berempat: aku, hubby, Nadhirah n Faris...Tahun lalu kami tak dapat balik beraya di Kelantan atas sebab aku pregnant.. Ni gambar2 yg sempat dirakam pada pagi raya sebelum pegi beraya di rumah saudara-mara.

Selamat Hari Raya Aidilfitri....


...keluarga besar suamiku...


..me, hubby n ank2...


...yang dah berkeluarga...









...masih single...









...hubby n his family..


..barisan adik beradik... ...barisan menantu..





...cucu-cucu...

Thursday, September 17, 2009

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI...!!!

'HARI NI LAST DAY'....hhmm..

hari ni aku masih berkerja..(tapi dalam hati ni seminggu ni dah mood raya dah..heheh). sok dah start cuti nak beraya.. plan nk balik kampung hubby di Kelantan. jauh...tp bkn selalu pun blk kan..so kena la bersabar dgn dugaan di jln raya tu..dijangka jem yg teruk...huhu..redah je lar..nk wat camna kan..? dah ready fizikal dan mental ni. raya ke-4 baru balik kampung ku. biasa la..dah kawin ni kena la bergilir-gilir..sepakat membawa berkat....

sebut pasal 'hari ni last day' kerja teringat aku kata-kata tu pernah disebut oleh opismate aku dulu..masa tu raya tahun 2003. biasa la kan..hari last sebelum bercuti panjang balik beraya masing-masing akan pegi jumpa kengkawan satu opis nak salam-salam..ucap selamat hari raya..minta maaf...minta ampun..pe lagi yg berkaitan la kan..termasuk la kawan aku ni. masa dia jumpa aku tu aku minta maaf dengan dia sebab tak dapat berbuka puasa dengan dia tahun tu. aku kata ngan dia, puasa tahun depan ye..dia diam je..

nk dijadikan citer..kawan aku tu..meninggal dunia masa hari raya ke brp ntah..ke-3 ke ke-4. lupa plak..masa aku dpt tau (bos aku yang call bagitahu tu..) yg kawan aku ni dah takde, masa tu aku tengah drive nak beraya rumah saudara di segamat. punya le terkejut...trus aku bagi signal kiri..park kat tepi. huhu..sedih ooo..kawan aku dah takde..mak ayah aku risau tengok aku. bleh ke idak aku sambung drive nih. amik masa 5 -10 minit..baru aku start drive semula..nk pegi ziarah..jauh lak. nun di negeri pantai timur. hanya al-fatihah saja dapat ku kirim untuknya..

apa yang tak boleh aku lupa ialah kawan aku tu beriya-iya sangat nk ajak aku berbuka puasa tapi ada je alasan yang aku bagi.akhirnya sampai last day puasa pun kami tak dapat berbuka puasa bersama-sama. itu yg membuatkan aku terkilan sesangat..

sejak tu aku tak guna dan memang kurang selesa bila dengar istilah 'hari ni last day'. jantung aku mesti terkezut kejap kalo ada kawan2 aku guna istilah tu. sebab tu la aku mesti tanya sesapa pun 'bila start cuti'.. 'bila balik kampung'.. dan aku harap2 jgn org tu jawab..'hari ni last day'.. dan aku sendiri takkan guna istilah tu..

aku: 'sok dah start cuti'...
1/10/09 baru keja semula.

Friday, September 4, 2009

MAKAN....

Memang rumit nak bagi nadhirah makan sekarang..tak nak makan je dia. masak, dia tak nak makan..beli pun dia tak nak.(kalo gula2 laju je..tak pun pandai je cari katner tmpt letak gula2 kat rumah..hhmm..ni la jadinya kalo dah bagi makan makanan ringan). Tetiba jumpa tips ni kat kosmo!..paste kat blog ni.harap jadi ingatan camna nk tangani masalah ini.

Menangani anak cerewet makan

Tangani anak yang tidak suka makan atau terlalu cerewet memilih makanan dengan tip-tip berikut.

Sajian comel

Sediakan sajian berkhasiat tetapi dalam bentuk yang comel untuk menggoda si kecil menjamahnya. Misalnya, anda boleh meletakkan pelbagai jenis sayuran aneka warna atau membuat bentuk mainan daripada buah-buahan pada sajian mereka.

Ini akan membuatkan si kecil makan dan mendapat zat yang secukupnya daripada sajian yang diberikan.

Pelbagaikan menu

Sediakan menu yang berlainan sekurang-kurangnya seminggu sekali. Ini dapat mengelakkan si kecil berasa jemu.

Alihkan perhatian

Jika anak tidak mahu menjamah makanan yang diberi, cuba alihkan perhatiannya. Tunjukkan pada si kecil bahawa makanan tersebut sangat enak dan anda sangat berselera ketika menikmatinya.

Ia secara tidak langsung membuatkan anak anda teringin untuk mencubanya. Selang seli menyuapkan makanan tersebut pada mulut anda dan juga pada mulut si kecil.

Temani anak

Temani anak anda sepanjang dia makan, dan jadikan waktu itu pengalaman santai yang menyeronokkan.

Jauhkan makanan ringan

Jauhkan makanan ringan seperti kentang goreng daripada rumah anda. Makanan ini mempunyai kandungan nutrisi yang rendah dan akan merosakkan selera makan anak anda terhadap makanan yang lebih berkhasiat.

Jumlah sedikit

Beri makanan dalam jumlah yang sedikit, tetapi lebih kerap. Ruang perut anak adalah kecil. Oleh itu, mereka akan berasa lapar dengan lebih cepat.

Buat sajian

Galakkan anak anda merancang dan membuat sajian bersama-sama. Ia sekali gus membuatkan anak anda bersemangat untuk menikmati makanan yang mereka sediakan bersama ibu tersayang.

Sajian lain

Jika anak anda menyukai makanan tertentu, cuba masak makanan lain dengan cara yang sama.